Jij lest in een handgeschakelde Mercedes A klasse met 6 versnellingen en voorzien van de allernieuwste technieken. De stoelen zijn comfortabel en zowel voor lange als minder lange leerlingen goed in te stellen. Een goede zit- en stuurhouding is immers een eerste vereiste om relaxed te kunnen rijlessen.
Bij aanvang van de rijopleiding moet je 16,5 jaar of ouder zijn.

Het rijvaardigheidsdeel wat men zich eigen moet maken kent drie fasen:

1e fase: Voertuigbeheersing, de basistechnieken van het remmen, sturen en schakelen m.a.w. het leren omgaan met de auto.
2
e fase: Toepassen verkeersregels, in dit onderdeel leer je stap voor stap de regels van het verkeer te gebruiken.
3
e fase: Zelfstandig rijden, dit heeft betrekking op gevaar- en taakherkenning wat onder andere betekent dat je verkeerssituaties leert inschatten en daar op de juiste manier op anticipeert.

De belangrijkste factor voor veilig autorijden is gewoon goed opletten wat andere mensen aan het doen zijn. Als je op tijd ziet wat er gebeurt of gaat gebeuren en jij daarop kan inspelen heeft alles te maken met verkeersinzicht. Leerlingen vinden dit het moeilijkste onderdeel van het autorijden en hier wordt dan ook veel aandacht aan besteedt.

Tijdens de opleiding is het mogelijk om een Tussentijdse Toets af te leggen. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR en hierbij kun je vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen tijdens het echte examen. Belangrijker is de feedback die je krijgt van de examinator over je niveau en rijvaardigheid op dat moment. Na de toets is het vaak oefenen tot de rijvaardigheid en inzicht voldoende is zodat je op kunt voor het praktijkexamen bij het CBR in Heerenveen.

 

Bewaren